Lion Movie





Lion
imdb:80
2016

* Yılın Dramı

* Yılın en iyi Hollywood ve Avrupa sineması dışındaki Dünya Sineması filmi

* Yılın Ortak Yapımı (Hindistan - Okyanusya)

* Ağlatan Filmler

28W70N
* 6 Oscar Adaylığı... BAFTA ve Golden Globe adaylıkları...



* Anne - Oğul izlenmesi gereken filmler...

* Filmin sordurduğu bir şey var "Anne sizi doğuran mıdır - büyüten midir?"

- spoiler -
- Kendi çocuklarını yapabilmeni isterdim. Biz sana iyi evlatlar olamadık...
- İstesem çocuk sahibi olabilirdim. Evlat edinmeyi ben tercih ettim. Dünyada zaten yeterince insan var, ben ve John sizin gibi acı çeken çocuklara şans olabilmek, Fırsat verebilmek istedik.

Saroo'nun yaşadığı en büyük travma kaybolmak değil bence... Bangladeş'e kadar gidiyor. Orada çok acımasız bir dünya olduğunu fark ediyoruz. Fakirlik had safhada... Çocukların yattığı metro durakları... Pis polis şefi eşliğinde belki de organ mafyasının çocukları toplaması... Saroo buradan zor kurtuluyor... 



Saroo kaybolduktan sonra çok düzgün insanlarla da karşılaşıyor. Ama hep annesi ve abisini tekrar  görebilme derdine düşüyor. Aslında abisi ile yaptığı tren üzerindeki yaramazlıklar onun güçlü bir çocuk olmasını sağladığını düşünüyorum. Evet çok şanslı ama bu şansını çevikliği ve zekasına da borçlu gibi duruyor. 







* ağır spoiler *
Saroo'nun adı Saroo bile değilmiş. Kendi adını doğru söylüyemediğinden Saroo diyormuş... Adı aslında Şaruuu gibi bir şeymiş..



Google Map aracılığı ile binlerce kilometre öteden annesini bulmak için hafızasındaki küçücük detayları sürekli hatırlamaya çalışıyor... Filmin duygu sömürüsü yapmak ve ağlak filmlerde kullanılan klişeler dışına çıkabilmiş... Milyarlık bir ülkede kaybettiğiniz ailenizi binlerce kilometre ötede aramaya çalışmak. Üstelik tüm bu fakirliği bilip de gittiğiniz uygar bir yaşamda sürekli eskiye takılıp kalmak... Filmin gerçek bir hikaye olmasından çok doğal ilerleyişi sayesine içselleştirip uzun uzun iç çekmemize ve sonunda içimizin parçalanmasına yol açıyor.

Hiç yorum yok: