Short Term 12



Short Term 12
2013
imdb80


* Ağır Psikolojisi olan filmler.

2013 Yılının en iyi Bağımsız Filmi
2013 Yılının en iyi Drama Filmi
BKNZ: 2013 Yılının En İyi Filmleri


* Bol ödüllü filmler:
32W 54N
Bağımsız film ödüllerinden en iyi senaryo ödülü dışında çok ciddi bir ödül alamamasını 2013 yılının sinema olarak güçlü bir yıl olmasına bağlıyorum.

* Filmlerde anlatılan Muhteşem Hikayeler:
- Filmin ana teması ile de örtüşen bir hikaye -


Bir varmış bir yokmuş.
Okyanus yüzeyinin millerce altında Nina adında genç bir ahtapot yaşarmış. Nina zamanının çoğunu taşlardan ve deniz kabuklarından garip şeyler yaparak geçirirmiş. Çok mutluymuş. Ama sonra bir pazartesi günü bir köpekbalığı gelmiş. "Adın ne senin?" demiş köpekbalığı. "Nina" diye yanıtlamış o da. "Arkadaşım olmak ister misin?" demiş köpekbalığı. "Tamam. Ne yapmam gerekiyor?" demiş Nina. "Pek bir şey değil. " demiş köpekbalığı. "Kollarından birini yememe izin ver yeter. " Nina'nın daha önce hiç arkadaşı olmadığından acaba bu arkadaş olmak için yapılması gerekenlerden mi diye düşünmüş. Sekiz koluna bakmış ve bir tanesinden vazgeçmenin çok da kötü olmayacağına karar vermiş. Bir kolunu yeni ve harika arkadaşına bağışlamış. O hafta Nina ile köpekbalığı her gün birlikte oynamış.
Mağaralar keşfetmişler, kumdan kaleler yapmışlar. Çok çok hızlı yüzmüşler. Ve her gece köpekbalığı acıktığında Nina, yemesi için bir kolunu daha vermiş. Pazar günü tüm gün oynadıktan sonra köpekbalığı Nina'ya çok aç olduğunu söylemiş. "Anlamıyorum. " demiş Nina. "Altı kolumu çoktan verdim. Şimdi bir tane daha mı istiyorsun?" Köpekbalığı ona arkadaşça bir tebessümle bakmış ve "Bir tanesini istemiyorum" demiş. "Bu sefer hepsini istiyorum. " "Ama neden?" diye sormuş Nina. Köpekbalığı da: "Çünkü arkadaşlar birbirleri için böyle yaparlar. " diye yanıt vermiş. Köpekbalığı yemeğini bitirdiğinde çok üzgün ve yalnız hissetmiş. Birlikte mağaralar keşfedeceği, kumdan kaleler yapacağı, çok çok hızlı yüzeceği birine sahip olmayı özlemiş. Nina'yı çok özlemiş. Bu yüzden başka bir arkadaş bulmak için çok hızlı yüzmüş.



* Sosyal yaşamda ailevi ve çevresel büyük sorunlar yaşayan çocukların rehabilete merkezinde yaşadıkları olayları anlatan bir film. Bizim bu tür sorunları çözmede ABD'nin  nasıl bir yol izlediğine dair de çok iyi ipuçları veren, belge tadında bir anlatım da söz konusu.  Ana hikayenin örgüsü, yan hikayeleri anlamlı bir şekilde ana hikayeyi güçlendirdiği, hikayelerin tümünün filmin sonunda düğümlendiği bir baş yapıt var karşımızda. İmdb puanını sonuna kadar da hak ediyor.

* Filmin en güzel yanı resimlerdi. Birbirlerinin resimlerini yapan, birbirlerine hikaye anlatırken bile hikayenin objelerini kara kalemleyen gayet güzel grafikler vardı filmi çok çok yukarılara taşıyan. 


-spoiler-
* Grace ve Jayden birbirlerinin sorunlarını çözmelerinin altında, benzer acıları yaşamalarının çok büyük etkisi var. İkisi de birbirlerini çok iyi anlıyorlar bu bağlamda. 

* Filmden çıkardığım, ve kendi hayatımda, iş yerimde de aynı şeyleri yaşadığım için söylüyorum,Asıl sorumluluk alması gerekenlerin, sorumluluk almaktan kaçınmaları
Sorumluluk alamayacak kadar yetkisiz kişilerin ise sorumluluk almaları
sorunların çözümünde temel noktalardan biri olması... Ben kendi iş hayatımda bunu çok yaşıyorum.

 Bu filmde de terapistlerin bu sorumluluğu almaması ama o çocuklarla günlerini gecelerini geçiren, onların hallerinden anlayan ve asıl yükümlülükleri yerine getiren, her işi yapan ama hiç yetkisi olmayan ve hatta terapistlerin aldıkları hatalı kararları bile sorgulamayan personelin taşın altına koyunca çözüme ulaşıldığını görüyoruz. Film bu bakımdan da çok iyi bir mesaj veriyor.

* Filmin yan hikaye olarak da ayakkaları çok üstünde duran bir sevda hikayesi var. Ana tema olmasa da ana temayı da çok güçlendiren bir yan hikaye olmuş.

Sinema'da 12 ve 7 uğuru.
Yılın iki 12 sayısının olduğu filminin de çok çok başarılı olması bu tezimi güçlendirdi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ne güzel filmdi...iyi ki bu siteyi keşfetmişim ve izlemişim. çok beğenerek takip ediyoruz sitenizi. teşekkür ederiz