La Vie D'adele - Blue Is the Warmest Color - Mavi En Sıcak Renktir





La Vie D'adele
Blue Is The Warmest Color
Mavi En Sıcak Renktir
2013
       2013 Yılının En iyi Fransız filmi
      2013 Yılının bol ödüllü başyapıtı
      Karakterlerin ince ince işlendiği, duru, sade filmler.
      Yılın LGBT filmi.




      * Müslüman bir ülkede doğmuş, Müslüman bir yönetmenden böylesine cesur bir film çekmesi. Bu filminde samimi olması, Gerçekçi çekmesi. Detaylara gereken özeni göstermesi.

       *  Yönetmenin senaryoyu bir kere okuttuğu, ardından oyuncuların sahneleri doğaçlama olarak oynadıkları, toplamda 800 saatlik çekimlerden kurgulandığı söylenen, tüm set ekibinin bir daha onunla çalışmayacağını deklare ettiği filmdir.
       
             *   Adele’nin 5 yıl boyunca kadınlığa geçişinde cinsel kimliğinin keşfetmesine dair bir film. Hiç konuşmuyor, günlüğüne içini döküyor belki de, lakin aşık olduğunda mutlak sevişiyor.
      
         Aşkın bambaşka yöntemlerle anlatıldığı filmler vardır, Mesela Wall E’nin aşkını ne kadar yürekten hissedebiliyoruz EVA’ya karşı. Evet aşk filmde de çok yalın anlatılmış. Bunda yönetmenin sete makyöz ve kuaför sokmamasının da etkisi var elbet... 
= Yılın en en çok konuşulan seks sahnelerine sahip filmi:
Bu konuda olay yaratan filmler: 

= Kameranın hikayemezin odağındaki karakterin aurasından hiç çıkmayan filmler 
Roman Polansky’nin Rosemary's BAby

        
   - Spoiler - 
     
Kurgu’da kullanılan MAVİ:
        Film sadece bir aşkı anlatmıyor, arka planda gerçek bir entelektüel alt yapısı işlenmekte… 
      Sınıftaki okuma derslerinde işlenen konular metinler film ile bütünlük sağlamakta.
        Mavi ikisinin arasına en sıcak renk, film boyunca bu verilmiş. Ama Emma’nın artık kırmızıyı tercih etmesi ile Adele’de oluşan kırmızı rengin soğukluğu ile perçinlenmiş.
        Emma ile Adele’yi birbirine ilk bakışta bağlayan rengin sıcaklığı Mavi
        Adele’nin çocuklardan sıkıldığı bi an denize girip sulara uzandığında saçlarının denizin mavisine boyandığı sahnede hepimiz Adele’nin Emma’yı düşündüğünü anlarız.

Kurgu’da kullanılan MAKARNA:
Toplumun Genel geçer değer yargıları konusunda önemli bir kurgu malzemesi olarak kullanılmış Makarna...
Emma’nın ailesi onun bu halini kabul etmiş. Sofrada deniz mahsulleri eşliğinde entelektüel şeylerden bahsediyorlar. İçinde samimiyet ve dürüstlük olan bir sahne bu.
Adele’nin ailesi ise her zamanki gibi domates soslu makarna yiyorlar. Konuşulan şeyler Adele’nin geleceği, sıkıntılar.  Herkes maskelerini takmış. Yalan dolu bir sofra.
Emma ve Adele, Emma’nın arkadaşlarını ağırladıkları sahnede ortamda buram buram sanat tartışılırken Adele, özenle hazırladığı yemekleri sunmaya çalışıyor. Halbuki Emma’nın eserlerinde tüm çıplaklığı ile gördükleri, maviye bezenmiş Adele kanlı canlı karşılarında. Onunla konuşmak istiyorlar, o ise böylesine entelektüel bir çevrede söyliyecek kelimesi olmamasından gergin. Emma onun yazdığını falan söylemek zorunda kalıyor...

        İlk okudukları kitap sinema tarihinde olmasa da türk sinema tarihinde ne çok işlenen temalardan biri çıktı... Hani şu evleneceği adam görücü usulü köşke gelince hizmetçi ile yer değiştiren şımarık ev kızı hikayesi...

Adele’nin Sartre’ın Bob Marley ile anlatması, Emma’nın resimlerine müdahale eden, bir takım önerilerde bulunan küratörünü fırçaladığı sahnenin sonunda ben de bazen sınıfta beni kızdıranlar oluyor diye empatiden yoksun cevap vermesi, Adele'nin bomboşluğuna dair kalın çizgiyle çizilmiş sahneler...


Hiç yorum yok: