G R A V I T Y


Gravity 2013
imdb

* Sinema Tarihinin en iyi açılışları: (Er Ryan Kurtarmak'ın kesinlikle önüne geçmiştir.)

= Casting'i bir kaç kişiden oluşan, Gerilim uzay filmi babında Moon bu filmin avangartı diyebiliriz.
= Yalnız Hayatta kalma mücadelesi babında: Cast Away, Burried, 127 Hours filmin benzerleridir.

Oscar Töreni dağıtılmadan önce şöyle söyledim:
12 years a slave en iyi film oscar'ını alacak böylece Brad Pitt eniştemize ilk oscar'ını yapımcı olarak getirecektir.
Alfonso Cuarón da en iyi yönetmen ödülünü alırsa tadından yenmez bir gece olacaktır.
En iyi senaryo ödülünü de "her" almalı, adam geleceği görmüş daha n'apsın?

* Yüzde yüz sinemada izlenmesi gereken filmler, imax olursa da dadından yenmez.

Yılın iki bilim kurgusu da gerçekçi yakın gelecek hatta bugün yarın olabilecek güzellikte ve gerçekçilikte yazılıp çekilmiş tadını bırakıyor dimağlarda. Her ve Gravity.

* Gerim geren geren filmler.

* NASA Terk izleyiciler, hatta ve hatta Hız eşittir yol bölü zamandan öteye fizik bilmezler tarafından bir çok sahnesi gerçek dışı bulunmuş be ellerinden geldiğince sağda solda aşağı çekilmeye çalışılmıştır. Halbuki, uzmanlar tarafından çok mantıklı bulunmuş, bir takım işlemlerin daha uzun sürmesi gerektiği belirtilmiş, onun da filmin zaman kurgusu konusunda sorun çıkaracağı düşünüldüğünden kısa kesildiği varsayılmıştır.

* Çin'lilerin Üssünde milli sporları masa tenisi unutulmamıştır.

* Sandra ablamız uzaydan evine tek vesaitle gelememiş bunu hem seyirciye hem bize dert ettirmeyi başarmıştır.

- Spoiler -
Filmin Simgesel Anlatımını Eksi Sözlük'ten Darkpoe çok güzel yazmış:
GRAVİTY
filmin başında genel çekim tamamen astronotların lehinedir. işlerini aheste aheste yaparlarken gelen facia ile sadece iki kişi kalırlar: ryan ve kowalski. filmin bu sekansında her şey yolundaydı ilk başta, tıpkı sıradan bir gün geçiren birinin sıradan hayatı gibi. ryan ile kowalski kordon bağı ile birbirine tutunan anne-bebek gibidir. dünyada kızını yitiren ryan, uzayda bebek, kowalski yardımına koşup onu hayatta tutmaya çalışan anne gibidir. nitekim filmdeki görevini başarıyla yerine getirir ve onu mekiğe getirir.
SOYUZ
ryan burda hala astronottur. kowalski sessizliğe gömülüp uzayın boşluğunda salınmaya başladıktan sonra, ryan rus uzay üssü soyuz'a girer ve kozmonot olur. bebek halen hayata gelmek için o boşlukta, doğmayı beklediği batındadır. yangın tüpü burda önemli bir simge çünkü elinden aldığı imkanı ilerleyen saniyelerde tekrar ona verecektir. ayrıca satrançla özdeşlemiş rusların yer çekimsiz ortamda salınan beyaz kalesi de güzel bir göndermeydi. ryan burda köpek taklidi yapar, aslında yaşamı sevdiğini anlarız. ölmek istememektedir. uzayın soğuk boşluğunda kimsesi olmadan, arkasında dua edip yas tutacak birini bırakmadan ölmek istememektedir. tam pes edip her şeyden vazgeçmişken kowalski gelir ve ona annelik görevinin son basamağını yapıp, çin uzay aracına yollar. bu bölüm ölümle yüzleşme, yaşamla yeniden tanışma bölümüdür.
SHENZHOU
yangın tüpü hayatını kurtarır ve ryan bu bölümde taykonot olur. o artık amerikalı, rus uzay giysileri içinde, çin uzay aracında bir uzay insanıdır. filmin bu göndermelerle uzay çağına ve yaklaşımlara eğildiği de pekala düşünülebilir. ryan tıpkı bir fetüs gibi evrelerden geçer ve doğuma hazırlanır.
DOĞUM
atmosfere giren binlerce parça arasından yeryüzüne iner ve bir bebek gibi ilk adımlarını atar. o artık yeniden doğmuştur. artık bambaşka bir yaşama, uzaydan getirip anlatacağı müthiş doğum ve hayatta kalma öyküsüyle bambaşka biridir. zaten suyun içinden çıkması ve kapsülün içinde nefessiz kalması, anne rahmini ve ilk nefes almayı simgeler. doğar ve yeniden yer çekimine ayak uydurur.

Hiç yorum yok: