Prisoners

Prisoners 2013
imdb81
Başyapıt
Yılın Polis Filmi
Yılın Seri Katil Filmi

* Başarı değil, tekrarlanabilir başarı önemlidir.
Denis Villeneuve, Incendies ile ile inanılmaz bir başyapıt çektiğini ispatladı.
Lakin, 3 yılda imdbtop250 iki film sokabilmek bence oscar'dan daha değerli.
Yalnız yönetmen dakika olayına dikkat etmiyor dile kolay 153 dakika Incendies de 139 dakikaydı bir sonraki filmi 3 saat olacak sanırsam.

* Film baştan sona sizi avucunuzun içini alıyor ve soluksuz izlemenizi sağlıyor. Sürekli meraklandırması, ve finale doğru adım adım ilerlemesi çok etkileyici.

= Zodiac
Filmin dedektif karakterinin gene Jake Gyllenhaal olmasından mı yoksa Fincher'i o koyu lacivert kasvetli havasını yönetmen aynen aktardığından mı, film Zodiac'a çok benziyor. Ama tabi ki bu o film gibi ucu açık değil, iyi bir finali olan ve olay örgüsünün nedeni ve nasılı çok zekice bağlandığı bir baş yapıt.

* Sıradan gözüken mahallenin alayının psikopat çıkması filmi: Şarküteri - Hot Fuzz


Film senaryosu süper düşünülmüş ve yazılmış AĞIR SPOİLER -eksi-den


-pederin evindeki ceset ne alaka?
-pederin evinden çıkan ceset, psiko teyzenin kocası. dedektif finalde adamın kolyeli resmini görünce, cesetteki kolyeden anladı olayı eline silah aldı, psiko teyzeyi yakaladı. psiko teyze ve pederin anlattıkları ile adamın hikayesi netleşiyor.

-yılanlar ne iş?
-kopya kaçırmalar yapan adam, psiko teyze ve kocasının kurbanlarından. diğer çocuklar gibi labirent bulmacası ve (kadının bahsettiği gibi) adamın yılan takıntısı ile kafayı yemiş.

-labirent peki?
-üstte de dediğimiz gibi, labirent çocuklara dayatılan bulmaca. fiziki bir yer temsil etmiyor. olayın aydınlanmasına direkt katkısı olmuyor. sadece finalde dedektifin aymasına ve dikkatini toplamasına faydası oluyor.

-siyahi kız “sen ordaydın, bizi bantladın” falan diyor, ne alaka?
-“sen oradaydın” diyor ama “ağzımızı sen bantladın” demiyor. (ıt put tape on our mouths) keller’in sesini duymuşlar yani. bir de flashback sahnesinde seyirciyi yanlış yönlendirmek için keller’in paltosuna benzeyen bir palto giymiş psiko teyzeyi diğer kızı tutarken göstermişler. o kadar üç kağıt olsun artık. bak bu sayede bir yarım saat daha gerile gerile izledin filmi.

-sonu muğlak, ne oldu?
-kızın düdüğü bir çok sahnede geçti. dedektif düdüğün hala kayıp olduğunu biliyor. finalde de düdük sesi duyuyor. ikinci bir aydınlanma ile keller’i kurtarıyor tabi.



Hiç yorum yok: